Tuesday, December 27, 2016

Herbārijs. Ugunspuķe

2016. gada 27.decembrī







Daugavgrīvas cietoksnī 27. novembrī, notika  stāstījumi un mūzika par radošām personībām cietokšņa vēsturē

27.novembrī  Daugavgrīvas cietoksnī projekta „Daugavgrīvas cietokšņa herbārijs” ietvaros bija iespējams dzirdēt stāstījumus un mūziku par radošām personībām cietokšņa pirmspadomju vēsturē. Notika ekskursija latviešu valodā, bija iespējams baudīt karstu ugunspuķes jeb Ivan čai tēju un barankas,  cietokšņa sarga mājā improvizēta izrāde par krievu dzejnieku, žurnālistu Juriju Gaļiču(Gončarenko). Tekstus lasīja mūsdienu dzejnieks un žurnālists Dmitrijs Sumarokovs. Skanēja Jēkaba Nīmaņa un Maksima Šenteļeva (apvienība „Bērnu rīts”) oriģinālmūzika.
Jurijs Gaļičs, īstajā uzvārdā Gončarenko (1877 – 1940) īsi pirms Pirmā pasaules kara kā cara armijas virsnieks un štāba kapteinis dienēja Daugavgrīvas cietoksnī un ... rakstīja dzeju.  Pēc revolūcijas Krievijā, viņš atgriezās Latvijā un  pirmās Latvijas brīvvalsts laikā strādāja kā žurnālists. Ienākot padomju varai 1940. gadā, viņš izdarīja pašnāvību, izvēloties nesadarboties ar VDK.
„Daugavgrīvas cietokšņa herbārijs” ir poētisks projekta  nosaukums,  veltīts neparastām personībām, tautām un likteņiem cietokšņa vēsturē. Par krievu kultūras simbolu citokšņa herbārijā izraudzīta ugunspuķe jeb Ivan čai.

Pasākumu rīkoja biedrība „Bolderājas grupa” un „21 ha”
Ieeja – bez maksas.
Atbalstīja Rīgas dome









2016. gada 20.novembrī

2016. gada  novembrī 

Herbārijs. Zviedrijas pīlādzis












Senie formas tērpi, ierindas mācību demonstrējumi un izstāde Daugavgrīvas cietoksnī 16.11.2016.

Daugavgrīvas cietokšņa herbārijs. Zviedru laiki.
2016. gada 16. novembrī no plkst.13.00 - 14.00 Daugavgrīvas cietoksnī, Rīgā, Birzes ielā 2, ietvaros notiks pasākums, veltīts zviedru laikiem Daugavgrīvas cietoksnī.
Pasākumā piedalīsies Zviedrijas vēstures rekonstrukciju grupas LifCompagniet un Rīgas vēsturiskās rekonstrukcijas kluba (biedrība "Explorer") dalībnieki. Būs iespējams vērot senās 17. - 18. gs. mijas formās tērpus kareivju, ierindas soļošanas un apmācību demonstrējumus, kā arī kazemātos skatīt izstādi, veltītu cietokšņa pēdējās nozīmīgākās pārbūves autoram Ērikam Dālbergam.
Pasākuma iedvesmotājs un līdzorganizētājs ir zviedru uzņēmējs Latvijā Jakobs Lalanders, kurš jau otro gadu pēc kārtas mudina vēstures rekonstrukciju fanus piestāt Rīgā, zviedru laikos celtajā Daugavgrīvas cietoksnī.
17. gs. pēdējās desmitgades bija nozīmīgs pārbūves laiks Daugavgrīvas cietoksnī, kuru vadīja zviedru feldmaršals, kara inženieris un arhitekts Ēriks Dālbergs. 1696. gadā Dālbergs kļuva par Rīgas un Zviedru Vidzemes ģenerālgubernatoru. Lielā Ziemeļu kara sākumā viņam praksē nācās pārbaudīt, vai iespējams ieņemt cietoksni, kuru viņš pats bija projektējis.
Daugavgrīvas cietoksnis ir valsts aizsargāts kultūras piemineklis, kurā 21 ha platībā koncentrējusies latviešu, poļu, zviedru, vācu, lietuviešu, krievu, somu, un daudzu citu tautu vēsture Latvijā.
"Daugavgrīvas cietokšņa herbārijs" ir poētisks projekta nosaukums, kura pamatā ideja par svešzemju augu, cilvēku, kultūru spēju iesakņoties svešā zemē. Projekta ietvaros 2016. gada nogalē notiks vairāki pasākumi, veltīti laikam un personībām Daugavgrīvas cietokšņa vēsturē. Informācijai sekot var lapā https://www.facebook.com/daugavgrivas.cietoksnis
Pasākumu rīko:
biedrība "Bolderājas grupa" sadarbībā ar zviedru uzņēmēju Jakobu Lalanderu, Rīgas vēsturiskās rekonstrukcijas klubs (Lielais Ziemeļu karš 1700. - 1721.), biedrība "Explorer" un "21 ha".
Atbalsta:
Rīgas dome, Zviedrijas vēstniecība Rīgā, biedrība "Latvija - Zviedrija" un SIA "JL Baltic"
Informāciju sagatavoja Sandra Jakušonoka, biedrība "Bolderājas grupa", tālrunis 28204051
Jacob Lalander, tālrunis 29505686

No comments:

Post a Comment