Saturday, November 14, 2015

Eiropas kultūras mantojuma dienas - “Augusts” Daugavgrīvas cietoksnī 12. un 13. septembrī

Biedrības “Bolderājas grupa” aktivitātes  tiek īstenotas  EEZ finanšu instrumenta „NVO fonds” apakšprogrammā „NVO darbības atbalsta programma”.  Projektu “Sadarbības tīkli Bolderajā”  finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija,  Programmu finansē EEZ instruments un Latvijas valsts


12. un 13. septembrī Daugavgrīvas cietoksnī, Rīgā, notiks Eiropas kultūras mantojuma dienu pasākums  “Augusts” (Augustburga Daugavgrīvā  - zaļais dimants)

Projekts ir viens no Eiropas mantojuma kultūras dienu pasākumiem, kas šajā nedēļas nogalē sadarbība ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju notiek daudzviet Latvijā.

“Augusts” ir biedrības "Bolderājas grupa" inicēts projekts Daugavgrīvas cietoksnī, kura sagatavošanā iesaistījušies mūziķi un mākslinieki, gidi, cietokšņa saglabāšanas atbalstītāji, vietējiem iedzīvotājiem, brīvprātīgie.
Pasākumi notiks 12. un 13. septembrī, iekļaujoties VKPAI rīkotajās Kultūras mantojuma dienās un akcentējot eiropeiskā kultūras mantojuma daudzveidību.
2015. gadā paiet 315. gadu, kopš Daugavgrīva uz nepilniem diviem gadiem kļuva par Augustburgu -  par godu mākslas un mūzikas mīļotājam, kolekcionāram, mākslas galeriju radītājam un Eiropas porcelāna rašanās veicinātājam Augustam Stiprajam, Saksijas kūrfirstam , vēlētajam Polijas karalim. Augusta Stiprā  mākslas un mūzikas mīlestība bija lielāka par karošanas mīlestību un tieši šī saikne laikmetīgajā Eiropā ir  ir īpaši akcentējama.

12. un 13. septembrī no plkst. 10.00 līdz 20.00 Daugavgrīvas cietoksnis bez maksas būs atvērts  apmeklētājiem. 

        uz ravelīna “Delfīns” (cietokšņa sarga mājā) būs skatāma izstāde, veltīta mūzikas un mākslas atbalstītājam Polijas karalim Augustam Stiprajam, kuram par godu 1700. gadā Daugavgrīvas cietoksnis tika pārdēvēts par Augustburgu.
        kazemātā starp bastioniem “Dienvidpols “ un “Greizie rati” mākslas izstāde “Daugavgrīvas cietokšņa zvaigžņu karte”. 
Piedalās: Armīns Ozoliņš, Tatjana Krivenkova, Baiba Sprance, Iveta Laure, Andrejs Strokins, Ineta Sipunova, Vilnis Putrāms, Liena Bondare,  Oļegs Tillbergs, Ieva Jakušonoka, Guida Miranda, Elizabete Atāls, Jevgēņijs Šitovs, Māris Subačs, Bolderājas grupa
        12. septembrī plkst. 18.00 skaņu izrāde "Gaismraži" kazemātā starp bastioniem “Dienvidpols“ un “Greizie rati”. Autori:  Jēkabs Nīmanis, Kristaps Pētersons, Varis Piņķis
         12. un 13. septembrī plkst. 16.00 - ekskursija gida pavadībā. Tikšanās pie cietokšņa Rīgas vārtiem!
                                                          
 "Augusts"iezīmē īss laika posms cietokšņa vēsturē no 1700. gada 12. martam līdz 1701. gada decembrim, kas cietokšņa vēsturē ierakstīts ar nosaukumu Augustburga. Ir pagājuši 315 gadi, kopš 1700 gada 12.martā plkst.12.oo cietoksni ieņemt devās Augusta II sakšu karapulks, piespiežot zviedrus (Kārli XII) atkāpties uz Mangaļsalu. Sakšu karavadonis Flemings cietoksni pārdēvēja par Augustburgu - par godu Polijas karalim Augustam II, kurš tolaik bija arī Saksijas kūrfirsts. Augusts II Polijā un Vācijā tiek mīlēts, viņa daudzās vājības tiek piedotas tādēļ, ka viņš bija aizrautīgās mākslas un mūzikas mīļotājs, viņa  kolekcionāra slava Eiropā nav zudusi vēl šodien. Drēzdenes zaļā malahīta pils velvēs glabājas dārglieta, kas raksturo Augusta kaisli uz īpaši smalkām lietām – zaļais dimants.

Cietoksnis Daugavgrīvā ir kā daudzskaldņu dimants, kuram šobrīd atņemts Augusta gara spožums. Kam vairāk tolaik, 1700. gadā, simpatizēja cietokšņa apkārtnes iedzīvotāji, ir neiespējami konstatēt. Eiropa mainījās, tomēr Augusta dimanta šķautne – devums mākslā un kultūrā -  ir vēstures interpretācijas vērti arī šodien. Cietokšņa iekļaušana kultūras notikumu kartē dod iespēju ieraudzīt un novērtēt kultūras mantojuma  potenciālu apkaimes attīstībā.

Ieeja bez maksas!
Adrese: Rīgā, Birzes ielā 2,  sabiedriskais transports (3., 30. un 36. autobuss, 246.minibuss) līdz pieturai “Daugavgrīvas cietoksnis”

Atbalsta: Rīgas dome, Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija un Vasts Kultūrkapitāla fonds, VAS “Privatizācijas aģentura”, SIA “Ksan”
Biedrības “Bolderājas grupa” aktivitātes  tiek īstenotas  EEZ finanšu instrumenta „NVO fonds” apakšprogrammā „NVO darbības atbalsta programma”.  Projektu “Sadarbības tīkli Bolderajā”  finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija,  Programmu finansē EEZ instruments un Latvijas valsts.


Informāciju sagatavoja Sandra Jakušonoka
tālr. 28204051




No comments:

Post a Comment